Viber
facebook messenger

Избор на таван в цвят, с принт, светещ


КАК ДА ИЗБЕРЕМ ПРАВИЛНИЯ ОПЪНАТ ТАВАН – ЕДНОЦВЕТЕН С ГЛАНЦ ИЛИ МАТ, С ПРИНТ ИЛИ ПЪК СВЕТЕЩ?

Отговорът на въпроса „защо е важен таванът“ ще е напълно различен, ако попитате електротехник, архитект или домакиня. Според едни е просто нужен, за да защити помещението от капризите на времето, което безспорно е така, но надали е само това. Според други е най-безценното нещо в помещението, докато умувате или скучаете – гледането в тавана се радва на голяма популярност от най-крехка ученическа възраст. Но ако говорим за вашия дом или офис, тогава таванът е неразделна част от цялостното усещане, което искате да дава помещението. Ето няколко насоки за това, как да изберете правилния вариант.

Как влияе таванът на пространството

Много често размера на тавана се възприема на база това, което е под него, но и самият таван може да повлияе за това, как ще бъде възприето пространството под него. Ето например високият таван дава простор, а малките помещения прави по-кокетни. Силата на таваните е най-видна когато сравним сградата на някоя компания, която иска да впечатли своите клиенти с мащаб и възможности с високи и просторни офис пространства, и лекарски кабинет, който трябва да създаде усещане на сигурност и спокойствие със заниженото нивото на тавана си.

Накратко: Ако искате простор, изберете висок таван или опънат светещ таван . Ако искате сигурност и уют, снижете нивото на тавана и използвайте по-пастелни тонове.

Тавана и здравето

Има немалко изследвания, че високият таван спомага за по-добрата циркулация на въздуха. Комбинацията пък от големи прозорци и светъл цвят на опънатия таван прави помещението по-слънчево и изпълнено със светлина, което е изключително важно както за учене, така и при работа, а дори и за отдих. Светещите опънати тавани дават възможност за денонощно усещане за дневна светлина. При правилния избор на цвят на опънатия таван и цветна температура на LED осветлението, наистина може да си помислите, че на вън в момента е ден. Ако изберете жълт или оранжев опънат таван, може да подобрите концентрацията и да привнесете допълнително енергия и оптимизъм. Ако искате хората в помещението да са активни, усмихнати и дружелюбни, използвайте един от тези слънчеви цветове за тавана.

Опънатият таван с изображение е добра опорна точна за размишления, отпускане и креативност. Изберете изображение на гора с проблясъци на слънце или небе с пухкави облаци, ако търсите уединение в мислите си, спокойствие и творчески порив – в случай, че подобно на импресионистите намирате вдъхновение в природата.

За фоайета, антрета и чакални изберете опънат таван с принт на класическа творба – ангелчетата на Рафаело от „Сикстинската мадона“ ще накарат всеки да се загледа и неусетно да забрави за стрелките на часовника. Абстрактното изкуство е друга алтернатива, подходяща за опънати тавани в спални и във всекидневни. Със своето хипнотизиращо въздействие то ще ви даде порция релаксация в края на работния ден, подобно на тонизираща спа процедура – излягайки се удобно у дома, загледани в необятността на изображението. А ако се застоявате по-дълго в офиса, абстрактните щрихи върху тавана, могат чудесно да се съчетаят с бизнес интериора и да ви дават глътка отмора през дългия работен ден.

Що се отнася до цветовете, преценете дали искате да сте актуални и ако е така изберете ултравиолетово или наситено лилаво, сивозелено (sage) или синьо с нюанси на зелено (oceanside). Ако предпочитате да се придържате към класиката, имайте предвид че преди да започне господството на бялото, таваните в западна Европа са били преобладаващо жълти. Помислете и за мляко с какао, бледосиньо или охра.

А сега, всички привърженици на светлината нека наострят уши – светещ опънат таван. Подобно на висящите градини на Семирамида, светещият таван дава живот, простор и стил. Ако искате да респектирате, ако искате повече простор, ако обичате лукса през нощта – изберете светещ опънат таван. Когато даден похват стои актуално и в дома, и в офиса, и в минималистичен и по-бохемски интериор, то значи е наистина добър. Светещият опънат таван може да оправи или поне значително да подобри всеки несполучлив интериорен проект. Когато ви се струва, че нещо в помещението не е точно, както трябва да бъде, изберете светещ таван или в краен случай опънат таван с гланц.

За финалния избор на това какъв таван да изберем, от значение е самата технология и цената. По тези два немаловажни пункта, може да се информирате тук .

Накратко: Опънатият таван с принт на картина от природата, класическа творба или абстрактно изкуство е подходящ за антрета и фоайета, домове и офиси, давайки дълбочина на интериора и поле за релаксация и креативност. За повече светлина и разкош изберете таван в жълто, светещ таван или опънат таван с гланц.

През 2024 г. се поставя началото на една нова и трайна тенденция на наситени тонове и ярки цветове, независимо дали става въпрос за тавани – боядисани, измазани, окачени, опънати и светещи, или за мебели, стени и подове, която ще бъде определяща и в следващите няколко години.

И за финал, ето няколко въпроса, чиито отговори ще ви помогнат да изберете тавана за вас:

  1. Какъв е типът на помещението – за работа, за игри и забавления, за почивка, за творчество или пък за учене?
  2. От какви хора ще се ползва – ведри и здрави, болнави и негативни, пасивни и лежерни, свръх стимулирани и хиперактивни?
  3. През коя част от денонощието приоритетно ще се ползва помещението?
  4. С какво изложение е – колко време има активно слънцегреене?
  5. Какъв е бюджетът, в който трябва да се вместите?
  6. С колко време разполагате за промяната на тавана?

 

Партньори
 
 

Варна
+359 895 454 934
+359 894 622 799
office@bonita.bg
бул. "Трети март" 22Б

Работно време:
09:00 - 19:00 (понеделник - петък)
Почивни дни: Събота и Неделя
Пловдив
+359 898 677 438
plovdiv@bonita.bg
Ул. Петко Д. Петков 64

За други населени места в БЪЛГАРИЯ
+359 895 454 934
office@bonita.bg



Facebook
Социални мрежи        



2024, Всички права запазени. Политика за защита на личните данни