Viber
facebook messenger

Защо да изберете Светещ таван Бонита


ЗАЩО ДИЗАЙНЕРИ И ИНВЕСТИТОРИ ИЗБИРАТ СВЕТЕЩ ТАВАН BONITA?

Нищо не може да подкрепи или опропасти един интериорен проект така, както осветлението. Доброто осветление е част от добрия интериорен проект, нямате ли предложение за него от вашия дизайнер, сменете го. Може да ви звучи крайно, но именно осветлението е този елемент от интериора, който създава настроение и атмосфера в стаята. И когато говорим за осветление, не трябва да имаме предвид само дизайнерски настолни лампи, пищни полилеи или цветни аплици. Днес все повече от всякога търсим светлина, максимално близка до естествена, не само като цветна температура, но и като източник и форма. Светещите стенни пана и най-вече светещият таван са съвременното лице на светотехниката, в комбинация с модерен дизайн.

Светещият таван става все по-често любим инструмент в ръцете на архитекти и дизайнери. Той се вписва във всеки стил интериорен проект, а функционалността му изцяло кореспондира с тази на самата сграда – било то жилищна или обществена. Светещият опънат таван позволява димиране (регулиране) на интензивността на светлината и дава възможност за промяна на целия цвят на таван, чрез използването на RGB ленти.

Най-популярният и достъпен начин за светещ таван е комбинацията от опънатия таван с вградено светодиодно осветление. По този начин светлината се разстила равномерно по цялата площ на паното. Текстилът, който се използва е полупрозрачен, като той може да бъде и с изображение или със специални акустични свойства. Бързият монтаж и красивият финален резултат не са единствените преимущества на светещия опънат таван. Той е лек, антистатичен, поглъща шума и не поддържа горене. От своя страна LED осветлението е ефективно и икономично. То трансформира 80% от електричество в светлина и не грее, като добре познатите ни крушки с нажежаема жичка.

Технология на светещия таван

Самата технология по монтажа включва три етапа. Първият е свързан с инсталирането на LED ленти, захранване и/или контролер. След това се пристъпва към поставянето на профили за конструкцията, по която ще се монтира опънатият таван. Финалната стъпка е разпъването и закрепването на текстила.

При вграждането на LED ленти, за да успее светлината да се разпръсне равномерно, изискуемото разстояние между светодиодите и опънатия таван е от 90 до 300 мм.

Чудото на светещия таван

За да стане един таван светещ, това от което се нуждае е светодиоди и полупрозрачен материал. Когато говорим за светещ опънат таван материалът който се използва е така нареченият текстил транслуцид или транслуцент. От конструктивна гледна точна светещият таван е лесно изпълним, не е свързан със сложни, шумни и прашни процеси, което е и причина за кратките срокове на изпълнение (за някои проекти, в рамките само на един работен ден).

Възможностите на съвременните материали

Уникалната красота на светещия таван се дължи на максималната му прилика с огрян от слънчевите лъчи прозорец. Ето защо и най-често предпочитаните принтове на изображения са именно на небе, на поглед отправен нагоре към върховете на дърветата в гора, на птици в полет или звезди.

Възможностите, които дава съвременният дигитален печат, са наистина неограничени. В този случай, се използва полупрозрачен текстил с ширина на ролката до 500 см. Така без снаждане на материала може да бъде изработен и поставен светещ таван в помещения с ширина до 5 м и дължина до 100 м. PVC транслуцид е другият вариант за покритие, пропускащо светлина. Той се характеризира с висока степен на влагоустойчивост, като на практика издържа на 100 л/м², което го прави предпочитан материал за басейни, бани и други помещения с висок процент на влажност. Изчистеният и елегантен, бял PVC транслуцент позволява поставянето на светещ таван, без снаждане, при ширина до 320 см.

Какво е LED и защо го използваме за изработката на светещи тавани?

LED осветлението е изключително икономично, заема малка площ и е с дълъг живот. Това са трите основни причини заради които е незаменим помощник при монтажа на светещ таван. За сравнение 1W при светодиодното осветление се равнява на 11-15W при вече отживяващите живота си крушки с нажежаема жичка.

Светодиодното осветление представлява малки кристалчета, през които преминава електричеството и 80% от него се преобразува в светлина. Това ги прави изключително ефективни, а от там и икономични. Всъщност тези 80%, са и спестена електроенергия. Друга причина LED лентите да се вграждат масово при монтажа на светещ таван е че те имат около 100 000 часа живот, при максимална мощност или това са около 11 години непрестанно светене.

За да бъде удоволствието от светещия тава пълно, съобразете цветната температура на осветлението. Така нареченото “K” при осветителните тела, показва дали светлината от LED лентата ще е по-топла (жълта) или по-студена (бяла). Правилото е колкото цветната температура е по-ниска, толкова по-жълта и топла е излъчваната светлина и обратно. Разбира се върху цвета на светлината оказва влияние и това дали текстилът, използван за светещия таван е бял или с принтирано изображение.

Къде се използва светещия таван?

Интериорните дизайнери обичат светещия таван, тъй като той, освен че създава стил в помещението, “повдига” визуално тавана и дава усещането за простор дори и в по-малки помещения, като коридори и фоайета. Светещият таван Bonita респектира и създава усещане за класа, ето защо често може да бъде видян, както в бизнес сгради и офиси, така и в ресторанти, барове, коафьорски ателиета, фитнес зали, басейни, молове, официални представителства и частни домове.

Накратко казано:

Светещият таван Бонита има няколко незаменими предимства пред всеки друг:

1. Бърз и лесен монтаж

2. Визуално разширяване на пространството.

3. Икономичност на LED осветлението.

4.Реалистично 3D изображение.

5.Текстил, неподдържащ горене, антистатичен и поглъщащ шума.

За професионална консултация и запитвания за цена на светещ таван, може да ни потърсите на следните КОНТАКТИ:
тел.: +359 895 454 934 | +359 894 622 799
E-mail: office@bonita.bg


 

 

Партньори
 
 

Варна
+359 895 454 934
+359 894 622 799
office@bonita.bg
бул. "Трети март" 22Б

Работно време:
09:00 - 19:00 (понеделник - петък)
Почивни дни: Събота и Неделя
Пловдив
+359 898 677 438
plovdiv@bonita.bg
Ул. Петко Д. Петков 64

За други населени места в БЪЛГАРИЯ
+359 895 454 934
office@bonita.bg



Facebook
Социални мрежи        



2024, Всички права запазени. Политика за защита на личните данни