Опънати тавани

10 ПРИЧИНИ ДА ИЗБЕРЕТЕ ОПЪНАТ ТАВАН В ЧЕРНО

Опънатите тавани са уникални със своята идеално гладка и елегантна повърхност, лесен и чист монтаж, дълъг живот и технически параметри. Поради голямото разнообразие от материи и цветове, понякога изборът на опънат таван бива силно затруднен. Ако ви се иска помещението, което декорирате да е дръзко и предизвикателно, но в същото време елегантно и стилно, то какво ще кажете за черното? И преди да отхвърлите идеята, замислете се върху предимствата, които черните опънати тавани имат в сравнение с техните бледи конкуренти.

Причина № 1 Подчертайте черното с още черно

Черният опънат таван дава чудесна възможност да се подсили друг любим черен елемент в интериора на помещението. Най-добрия цвят за завеси спиращи дневната светлина разбира се е черният. Но поставени сами в пространството без подкрепата на други тъмни елементи, черните завеси в стоят не на място. Същото се отнася за креслото, килима, картините и други черни акценти. Но ако ги комбинирате с черен таван, започват да придобиват друг смисъл в интериора, помещението изглежда балансирано и комфортно. Не може да пренебрегнете черните елементи в интериора, ако сте любители на домашните системи за кино. Прибавете още малко черни детайли по осветителните тела, възглавниците или фотографиите – това вече е стилно.

Черен опънат таван в бизнес пространства говори за увереност и сила. Две качества ценени във всяко професионално поприще. Конферентни зали или персонални офиси – опънатият таван в черно, действа респектиращо. Комбинацията от черни стени, черен под и черен опънат таван в контраст с достатъчно дневна светлина и бели мебели стои наистина внушително.

Причина № 2 Снишете тавана с черно

Височината в помещенията обичайно е добре дошла, но има случаи, в които може да идва в повече. Високият таван прави помещението студено и импозантно. За някои помещения, това е добре, но за други е недостатък, като например при големи споделени работни пространства. Черният опънат тавани лесно коригира това.

Причина № 3 Черни опънати тавани за повече височина

Звучи парадоксално, нали? Първо намаляваме височината с черен опънат таван, а сега точно обратното. Къде е уловката? В границите. Когато черните стени и таван се сливат в едно цяло, черното става необятно и всеобхватно.

Причина № 4 Внесете драматизъм

Ако искате в помещението силен акцент, но не ви се предекорира цялото обзавеждане, то черния опънат таван е оптималното финансово решение. За подмяната на мебелите или дори само на аксесоарите към тях – картини, килими, завеси и пр., е нужно значително време за подбор, закупуване и декориране, а средствата нужни за това са по-големи от цената на един черен опънат таван.

Причина № 5 Някои неща са по-добри в черно

Ако таван в бяло, ви дразни и не може да изберете подходящ наситен цвят поради същата причина, то пробвайте с черен опънат таван. Бялото може, да не е добър вариант особено, когато пода е черен. В този случай, белият цвят рядко стои добре, решението най-вероятно е черен опънат таван – получения огледален образ на двете повърхности горе и долу, напомня на нощното небе отразено в спокойна водна повърхност – една естествена комбинация, балансирана и красива. Струва си да се използва.

Причина № 6 Нещо малко в черно

Банята е относително самостоятелно помещение. Ако идеята за черен опънат тавани ви допада, но се колебаете къде й е мястото, то експериментирайте в банята. В малки помещения опънат таван в черно увеличава височината – особено ако е и огледален, прави добър контраст с белия санитарен фаянс и може да извлечете максимално ползи, при минимални разходи. Комбинирайте черния опънат таван с черен под. Използвайте асиметричност – две стени и таван в черно, две стени и под в бяло. В малката баня, комбинациите с черен таван могат да са изненадващо много.

Причина № 7 Акцентирайте върху гледката

Сигурни ли сте, че тази прекрасна гледка щеше да е също толкова привличаща погледите, ако таванът беше бял? Обърнете внимание, как черният опънат таван насочва погледа към прозореца, подобно на червения килим по време на Оскарите.

Причина № 8 Подкрепа за тинейджърите

Растящите деца, често менят настроенията си, те се развиват и искат да намерят своята идентичност, опитвайки се да покажат, че са уникални и независими личности. Позволете им поне с декорацията на тяхната стаята. Черният опънат таван в лично им пространство, ги прави да изглеждат дръзки и креативни, енергични и интригуващи – поне в техните собствени очи. Черния таван се комбинира лесно, било то с постери по стените, било то с фотографии, мебели и аксесоари. Ако детето иска промяна, защото е пораснало – не е нужно да променяте цвета на стените и пода, те могат да си останат такива, каквито са. Неутралността на черния цвят го прави подходящ и за бъдещи промени с по-цветни комбинации, или за по-пастелни тонове, съчетава се с бяло и нюансите в светлата гама.

Причина № 9 Защото цялото жилище е в черно и бяло

Концептуалните жилища са безспорно стилни. Ако сте привърженик на вечната комбинация от черно и бяло, едва ли е нужно дълго да ви убеждавам в достойнствата на черния опънат таван. Погледнете по нов начин познатата комбинация от бяло и черно – преобърнете стандартите с черен опънат таван. Разнообразете спалнята и банята, за да изглеждат по-секси. Внесете ексцентричност във всекидневната, експериментирайте в кухнята.

Причина № 10 Звездите светят ярко заради черното небе

Едва ли има някой, който да отрече красотата на звездното небе, с неговия магнетизъм и безкрайност. За съжаление не винаги имаме възможност да му се насладим толкова често и толкова дълго, колкото бихме желали. Звездното небе успокоява, вдъхновява и възхищава. Черният опънат таван транслуцид със звезден принт е първоизточника на класическата комбинация в дизайна от черно и бяло и съвсем логично определя мястото на черното върху тавана.

Черният цвят е изключително наситен и богат цвят. Той едновременно забавя динамиката със своята тежест и заедно с това вдъхва сила и решителност. Със своята неутрална цветова температура позволява едновременно комбинации с ярки цветове и със също толкова неутрални тонове. Властва в стилове като минимъл, готика и hi-tech, но успешно намира своето място във всеки интериор.

Черните опънати тавани са чудесно допълнение в добре премисления пространствен проект. Правилният избор на мат или гланц за черен опънат таван, може да изведе интериорния проект до нови величини. И обратно, при погрешен избор на покритие, черният опънат таван може да бъде пълен провал. Ако не сте сигурни в крайния резултат, най-правилния подход е предварителната 3D визуализация на проекта.