Опънати тавани

5 ХИТРИНИ ЗА ПРОСТРАНСТВА С НИСЪК ТАВАН

Не всички жилища са благословени с висок таван. Това, разбира се, не винаги е недостатък. За нашите географски ширини, където имаме около 4 месеца отоплителен сезон, височина от порядъка на 3 и повече метра е нетипична. Разкошът обаче, има свои разбирания за тавана – той трябва да е висок и с размера си да вдъхва величественост и респект. При високия таван няма какво толкова да се обърка, докато ниските помещения изискват добър и детайлен поглед върху интериора. Съчетаването на тавана и пода е един от подходите, които дават успех при ниска височина. Има обаче и няколко трика в интериора, с които помещения с височина около 2,10 – 2,20 метра височина, да изглеждат стилно и уютно, без да е подтискащо.

Пердета от тавана до пода

Завесите имат една основна цел, да покрият цялата височина на прозорците, за да блокират дневната светлина – толкова. Но ако погледнем на тях в качеството им на елемент от интериора, може да видим завесите по друг начин – като свързващо звено между опънатия таван и пода. Закачете пердетата непосредствено под тавана и нека те достигнат до земята. Ако трите интериорни елемента са в един и същ цвят – то вие сте изпълнили план максимум. Най-лесният вариант за това цветово съчетание е да определите първо разцветката и текстила на пердетата. Нека те да са водещи, а по тях без проблем може да конфигурирате опънат таван, който се предлага в изключително богата палитра. Що се отнася до пода използвайте саморазливни епоксидни покрития. Това ще ви спести обикалянето по магазини и мострени зали в търсене на точния цвят гранитогрес, паркет или килим. Търсете качествени и екологични епоксидни подове покрития за домашна употреба, например италианските Pava Resine (виж тук) и задайте директно търсения цвят. С епоксидните смоли ще си спестите и премахването на старата настилка, когато става дума за редизайн на пространството. Върху съществуващия под директно се полага избрания цвят епоксиден саморазливен под, който правдоподобно възпроизвежда мозайка, мрамор или друг камък, с гланц, металик или мат ефект. На практика саморазливните епоксидни подове и опънатите тавани имат идентични възможности за дизайн – от цветове и текстури, до 3D изображения. Не се спирайте обаче на прекалено релефни покрития, както за опънатия таван, така и за епоксидните подове, стените и каквото и да било друго от интериора. Всяко набраздяване стеснява пространството, за разлика от гладките и огледални повърхности, или тези с лек отблясък и лъскавина, които визуално го разширяват.

Подчертайте вертикалите

Вертикалното райе на стените повдига тавана, който следва да е едноцветен и напълно гладък. Нека цвета на райетата бъде хармоничен, с този на тавана и пода. Не се притеснявайте, дали и как ще съчетаете цвета на тапетите с този на тавана. Опънатите тавани могат да бъдат оцветени в точния цвят, който поискате. Ако не сте уверени в избора си, се обърнете към фирма, предлагаща опънати тавани с включена услуга за 3D визуализация.

Вертикалите могат да бъдат подчертани не само с тапети на райета – използвайте мебели и аксесоари, които са високи и дълги – например седяща на земята висока лампа в ъгъла или закачалка, като класическата виенска ретро закачалка за палта и чадъри. Може да се спрете и на вертикалните щори, в случай че ни си падате по пердетата и завесите.

Избягвайте обемните и изпъкнали релефи

При ниския таван, най-правилният ход са абсолютно гладките повърхности в комбинация с деликатна лъскавина. Гладкият таван, под и мебели на практика добавят пространство, за разлика от мъхестия и плътен текстил, релефния дървен паркет или тавана с изображение. Не използвайте корнизи между тавана и стените. Те имат функцията да разделят и подчертават. В случай, че все пак използвате корнизи, изберете цвета им така, че той да съвпада напълно с цвета на стените и тавана.

Що се отнася до мебелите, нека десените да не са с изявена плетка или влакна. Избягвайте велур, кадифе, мохер и пр. Височината на мебелите също трябва да бъде съобразена с височината на тавана. Когато той е нисък, нека и дивана също да бъде с ниска облегалка и без подлакътници.

Цветовете

Изберете много близки или по възможност еднакви цветове за тавана, пода и стените. Чудесен съюзник в борбата с ниския таван са цветове като лимонено жълто, екрю, резида, бледорозово, капучино, прасковено. В случай, че обичате ярките цветове, мебелите и аксесоарите могат да бъдат цветното бижу в стаята: червено кресло, червени ключове за осветление, ярка вертикална картина или фотография, зелена ваза, зелен пуф. Ако стилът е бохо, комбинирайте различни цветове, но не и ситни шарки. В останалите случаи е хубаво да се спрете само на един силен цвят, който да присъства в 2 до 4 елемента в стаята.

Осветлението

Ако таванът ви е нисък, не използвайте висящи осветителни тела, придържайте се към вграденото осветление от типа на луните. В стандартно панелно жилище това може да е проблем. Обичайно вграденото осветление се използва в комбинация с окачен таван или гипсокартон, но при него се лишавате допълнително от около 7 до 10 см. височина на помещението. Помислете за възможностите на опънатия таван, чиито монтаж изисква не повече от 5 см. Сложете подсветка на опънатия таван. Търсете фирма, предлагаща качествен транслуцент (транслуцид) материал, който в комбинация със светодиодни ленти ще освети цялата повърхност на тавана. Не пренебрегвайте светещия таван. Той максимално се доближава до дневното небе и е незаменим помощник в увеличаването на пространството.

Друга възможност е поставянето на опънат таван с гланц ефект, всяка лъскава повърхност разгръща възможностите на малкото помещение. Това важи не само за тавана, а и за стените. Препоръчително е стъклените стени, но те не винаги са практични, а и цената понякога е безсмислено висока. Може да приложите ефекта на „големия прозорец“ за цяла стена, като поставите светещо опънато стенно пано. То работи на принципа на опънатия таван и всяка фирма, занимаваща се с това, предлага и стенни пана.