Опънати тавани

ФОРМИ, РАВНИНИ И НИВА С ОПЪНАТ ТАВАН

Класическата форма на опънат таван е плоска равнина. Тя може да е както хоризонтална, така и под ъгъл. Разтеглящото се покритие на опънатия таван ще изглежда перфектно гладко и плоско, което решава различни проблеми, включително изравняване на съществуващия основен таван или прикриване на евентуални нередности, пукнатини или други структурни елементи на основния таван. С равната повърхност на опънатия таван получавате и подобрена акустика на помещението, поне що се отнася до алтернативата с гипсокартон.

Гладката равнина на опънатия таван може да бъде във всеки нюанс от наличната цветова гама и от всеки желан материал на тъканта. Няма изисквания към конфигурацията на помещението, опънатия таван идеално покрива стаи с колони, тръби, множество ъгли или други нестандартни геометрични оформления. Разположението на опънатия таван спрямо основния таван се съобразява с желаната височина, като минималното разстояние от основната плоча е 1 см., а максималното е без ограничения.

При поставянето на на опънатия таван може да бъдат интегрирани толкова елемeнта, колкото искате и където искате – лампи, полилеи, вентилационни и климатични системи, както и сензори за аларми и пожар. Опънатият таван ви позволява да постигнете идеално плоска повърхност независимо от квадратурата на пространството.

Таван на няколко нива

Многостепенният таван е един от най-сложните типове опънат таван, но също така е красив и богат на вариации. На практика нямате ограничения за броя на нивата, а преходите от едно ниво на друго също се решават със средствата на опънатия таван. Няма никакво ограничение за въображението ви. Таваните на няколко нива предлагат възможността за необичайни комбинации с различни текстури и цветове.

Когато проектирате таван с преход на ниво, можете визуално да разделите помещението на различни функционални групи, създавайки независими зони в същия интериор. Освен това, можете да подчертаете елементите на декора и интериора, като възпроизвеждате техните форми (а защо не и цветовете) върху тавана.

Допълнителен ефект от многостепенната инсталация е увеличаването на самото пространство. Това се постига чрез контраста на текстури и цветове в различните нива. Можете да проектирате нивото на прехода така, че да скриете нежеланите изпъкнали елементи на тавана и стените, без да губите общата височина на помещението и елегантността на интериора. Вариациите с различни нива на опънати тавани правят възможно реализирането на конкретни дизайнерски идеи при сложни от техническа гледна точка интериорни проекти.

Дюна (триизмерен опънат таван)

Тази разновидност на опънатия таван е във формата на камбанка. Тя придава на помещението неповторим вид, постигнат чрез обемна триизмерна форма, която визуално прилича на хълм или дюна. Особено хармонично е комбинацията от дюни и различни осветителни тела. Промяната на диаметъра и дълбочината на структурата позволява да се получат различни форми на дюни. Преходът от дюната към основната равнина на тавана може да бъде плавен или ясно дефиниран. Броят и размерите на дюните на тавана са практически неограничени.

Дюните могат да се комбинират с други форми на един и същ таван. Особено интересен ефект е отражението на светлината върху дюните, постигнато с лъскави текстури.

Конусовидна форма

Този тип форма на опънат таван е подобен на падащ конус. Той се използва за създаване на необичайни форми, които добавят привличащ вниманието детайл към интериора. Може да се използва както, като самостоятелен елемент, така и в комбинация с други декоративни детайли. Тази форма ще ви позволи да направите плавен преход от колона към таван или може да се използва за скриване на вентилационна система или за създаване на необичаен интериорен дизайн.

В комбинация с други сложни форми на тавана, можете да създавате триизмерни, футуристични дизайни. Включването на разнообразие от текстура, цвят, диаметър и височина, могат да подсилят интериорния акцент и предлагат вариации от възможности и уникални решения.

Тази форма може да се използва като структура, която плавно се простира от основното ниво на опънатия таван или като отделен елемент. В последния случай контрастът между цвета на конуса и цвета на основния таван може да привлече вниманието и да засили акцента върху формата. Различни интериорни идеи биват реализирани с конус – долната част на конуса може да бъде направена под формата на капчица с пресечена равнина (с дупка или куха) и може да се променя от овална и кръгова до правоъгълник и квадрат. Възможна е и комбинация от няколко конуса, използвани за една фигура.

Арки и куполи

Тази форма на тавана се характеризира с плавен преход на стените в тавана. Тя се използва за промяна на стандартната правоъгълна геометрия на помещението и придаване на нова форма. На същия принцип се правят и куполите посредством техниката на опънатия таван. За целта се използва една или повече стени на помещението или целия му периметър. Последователното подреждане на арките образува куполна форма (Eglise). Радиусът на кривината и нивото на окачване на арките варират според необходимостта. Тавани от този вид могат да се използват като декоративни елементи в различни области, които изискват периодичен достъп.

В участък с тръби, опънатият таван ще защити интериора от потенциални форсмажорни ситуации, като течове на вода или откъртване на малки частици от основния таван, който се изронва с времето. Опънатите тавани, са изключително ценен инструмент при реконструкция на стари помещения.

Вълнообразни форми

Меката и плавна извивка на кривата наподобява морски вълни. Това е наистина сложна, но и много ефектна вариация на опънат таван. В зависимост от интериорното решение, интервалите и височината на вълните могат да се променят, както и броят на гребените. Освен опцията за еднакъв интервал и височина на вълните, интригуваща е и възможността за комбинации от няколко по размери вълни, които се гонят и създават усещане за истинско море.

Вълнообразният опънат таван може да бъде проектиран в различни конфигурации: едностранни вълни (по протежението само на една от стените), двустранни вълни (по две от стените) или многостранни (по четири и повече стени). Последният случай е този, при който опънатият таван се доближава максимално до повърхността на море. Най-често тази форма се изпълнява с тъмни лъскави текстури, като така отраженията в тавана създават уникално усещане за движение на вълните.

Освободете въображението си без да се притеснявате за изпълнението. За повече информация относно цветове, текстил, цени и условия се свържете с нашите консултанти тук.