Опънати тавани

ИЗБОРЪТ НА ЦВЯТ ЗА ТАВАНА

Таванът заслужава известно внимание, все пак той заема 1/6 от пространството в една стая. За съжаление, твърде често именно той остава просто един бял слой боя. Безспорно бялото е най-безопасният цвят, ако искате тавана да изглежда безопасен. Има случаи, в които бялото наистина е най-добрият вариант, но ако никога не сте избирали нещо различно от бялото, тогава може и да изпускате една прекрасна възможност, за да внесете естетика и драматизъм в стаята. А що се отнася до боята, тя далеч не може да предложи това, което опънатият таван дава – светлина, изображение, блясък, акустика и идеална гладкост.

Светлина срещу Тъмнина

Основно правило е – таванът да е по-светъл от стените, за да ги издължава. И обратно, тъмният таван смалява височината на стените. Не е задължително обаче „намалената височина“ да означава клаустрофобичност – визуално понижените тавани могат да предизвикват уютна интимност.

Осветление

Освен за цвета на стените, помислете и за осветлението – източник, сила и насоченост, кога се ползва и колко често. Яркото дневно осветление отскача от розовия и небесно-синия таван. Тези цветове пресъздават естественото дневно небе. Подсилете небесния ефект с опънат таван с принт на облаци и слънце . От друга страна светлината на лампите, отразена в червено, се разпръсква из помещението меко и сияйно.

Финален слой боя

Боядисаният таван обикновено е плосък и то не в елегантния смисъл на равен. За разлика от него сатенираният ефект на опънатия таван прави само лек намек за отразяващ блясък – предимство от което може да се възползвате, ако използвате по тъмен цвят. И ако се чудите дали да замените опънатия таван със сатенирана боя, първо се погрижете за повърхността, която трябва да е наистина идеално гладка, в противен случай рискувате много с боята с блясък. Тя ще акцентира върху всяка неравност в тавана и ще привлича погледите точно там. А опънатият таван ви спестява това, той идеално прикрива всеки недостатък на основата, оставяйки след себе си само идеално бляскавия външен вид.

Цветът на тавана

Цветът на тавана може да подчертае характера на стаята, но внимавайте да не прекалите. За помещенията, които се ползват основно и най-продължително, се придържайте към по-спокойните цветове, за да не се изморите от цветността му. Така например за всекидневната, едни приятно цветни тонове са: небесно синьо, бледа праскова, маслено жълто, румено розово, бежово. Това са класическите цветове, които независимо от модните тенденции стоят елегантно. В случай, че ви вълнуват съвременните интериорни тенденции, имайте предвид, че актуалните за 2019 г. цветове са: градински чай (сивкавозелено), невен (цвят горчица), сигнално виолетово, тъмно червено, океанско синьо (водно-синьо), румено розово, есенен клен, бледо изумрудено зелено, бял камък (една идея по-топъл от болнично бялото), маслинено зелено, цинково жълто, бежов. Пълната цветова гама на опънати тавани Bonita и конкретните каталожни номера и имена ще откриете тук .

Цветът на тавана се определя обаче, не само от тенденциите в дизайна. Всяка стая е различна не само като размери и изложение, а и като брой и вид прозорци, гледка, функционалност и т.н. Ето и най-честите типове помещения и подходящите решения за тавана при тях:

Таванът в стая с наситено цветни стени

Ако стените са бледи, изглежда по-просторно и пространството се отваря повече от всякога. Наситено цветните стени са свежи и предизвикателни, а белият цвят на тавана може да се използва, за да балансира помещението и стените да изглеждат по-високи.

Таванът в стая с оскъдна дневна светлина

В помещения, където влиза оскъдна дневна светлина, белият таван звучи, като единственото решение. Това обаче далеч не е така, друга възможност е светещият опънат таван. Той перфектно заменя осветен прозорец на тавана, подобно на огромна капандура или стъкления таван на зимна градина.

Нисък таван

Ако решите да пренебрегнете правилото, че ниският таван трябва да е в светъл цвят, може да се възползвате от преимуществата на гланцовия ефект. В случай, че изберете по-наситен цвят за тавана, задължително изберете гланцова материя на опънатия таван. Блясъкът омекотява цвета и отразява светлината, разпръсвайки я из стаята. Повече светлина, повече пространство. Още от тънкостите на интериора за ниски стаи може да прочетете в 5 хитрини за пространства с нисък таван.

Многоъгълен таван

Когато таванът има нетипична форма, с много ъгли и наклони, тогава идеята да е в същия цвят като стените не е никак лоша. По-този начин, ще успокоите формата и ще обедините пространството. В случай, че имате височина (в най-ниската точка не по-малко от 2,4 м), то тогава може да направите тавана по-тъмен и по-наситен от стените. Подчертавайки нетипичния му релеф, с плътен цвят, превръщате тавана в основен акцент. В случай, че искате да скриете гредите, за да не събират излишен прах, опънатият таван ще реши този ви проблем. Наред с това той няма да наруши, добрата акустика на пространството, както би се случило с боядисан гипсокартон.

Белият таван

Белият таван е наистина универсално решение, било то опънат или боядисан. И в това няма нищо лошо. Когато таванът е бял, фокусирайте усилията си върху останалите цветове в стаята – стени, мебели, аксесоари. Разбира се, като всеки друг цвят, и белият се нуждае от свое ехо, нещо което да помогне за включването му в цялостния интериор: первази, килим, драперии, завеси или дори легла могат да послужат за тази цел. Ако изтървете този момент, стаята може да се получи небалансирана.

Независимо дали избирате текстила за опънатия таван или боята, възниква въпросът: „Кое бяло е правилното?“ Основното бяло, което ще използвате в стаята не трябва да бъде твърде остро и болнично. При нас са налични разновидности на бялото както в по-студената, така и в по-топлата гама.

За цвета на тавана може да говорим още много и ще говорим в следващи публикации.