Опънати тавани

ОПЪНАТ ИЛИ ОКАЧЕН ТАВАН В БАНЯТА – ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ?

Таванът е тази повърхност, която е изцяло гола и непокрита. Ето защо отправяйки взор към нея, всеки недостатък лъсва, освен ако не изберете правилния таван. Разнообразието от възможности е голямо и за да направите най-добрия избор трябва да сте наясно, както с предимствата, така и с недостатъците на всяка възможност. Когато става дума за влажната баня и нейния таван, тогава следва да сме два пъти по-взискателни.

Най-грубата класификация на таваните е на измазани, окачени и опънати. Eто ги и техните основни характеристики:

Измазан и боядисан таван

Стандартният шпаклован и боядисан в бяло таван е универсалното решение. Реализацията му е най-цапаща от всички гореизброени и със сигурност става по-бавно. Шпаклованият и боядисан таван наред с това изисква често реновиране и не може да ви защити при наводнение от съседите. Въпросът с осветлението обичайно се решава с плафон и/или LED осветление около огледалото. Основното му достойнство е в цената, която наистина може да бъде доста примамлива. При баня с размери 1.8 х 2.4 м. цената за замазката и шпакловката – труд и материали, варира между 100 и 150 лв. Това е без боядисването, което можете и сами да направите.

Предимства

Най- ниската цена

Недостатъци

Не е защитен от мухъл и поява на мокри петна.

Технологично бавен процес на изпълнение

Възможна поява на пукнатини

Цапаща и шумна реализация

Не е абсолютно гладък

Не могат да се прикрият тръби и други нежелани, но налични инсталации.

Окачен таван

Окачените тавани са наистина доста разнообразни, предлагащи редица бонуси, но и криещи някои недостатъци. Пригответе се да навлезете в дебрите на монтажа и интериора.

Общото между всички окачени тавани е, че едновременното заравняват и прикриват това, което не е нужно да се знае че го има, като тръби, кабели, неравности, петна. Друго предимство на окачените тавани, е че отнемат изключително малко време за монтаж, който в повечето случаи е напълно чист (с изключение само на гипсокартона). Наред с това, дават възможност за вграждане на различни осветителни тела, димиране и вентилация. Нека да видим разликите между всички типове окачени тавани, защото всеки отделен вид крие своите специфични предимства и недостатъци.

Метален окачен таван (тип Хънтър Дъглас)

Окаченият таван Хънтър Дъглас е известен още като ламелен. Ламелът това е дълга и тясна лента, която се закрепя за метални носещи профили (тип „гребен“), прикрепени към плочата на тавана. Ламелите се захващат един за друг чрез допълнително монтирани „щипки“. Металният окачен таван най-часто е от алуминий, съществува във вариант от стомана, мед или интериорна метална мрежа. Оригиналният Хънтър Дъглас се предлага с различна ширина и дължина на ламелите. Може да избирате още между бял, огледален (хромиран) или матов метален окачен таван. При желание може да бъдат оцветени, чрез прахово боядисване.

Цената за баня с размери 1.8 х 2.4 м. с окачен таван Хънтър Дъглас е между 350 и 800 лв. в зависимост от материала и геометрията на тавана, като най-скъпи са хромираните (огледални) тавани.

Предимства

Почистване с директна струя вода

Дълъг живот – алуминиевите ламели са на практика вечни

Не ръждясва, не мухлясва и не си променя цвета във времето

Възможно е вграждане на вентилация между плочата и окачения таван.

Материалът е рециклируем.

Степен на влагоустойчивост – 100%, съгласно БДС EN 520:2004+А1:2009

Недостатъци

Висока цена, особено на огледалните окачени тавани

Съобразяване на осветлението с позицията на носещите профили и ширината на ламелите (до 8.6 см.)

Демонтажът е труден и трябва да се извърши от монтажист.

При недобра вентилация, след ползване на банята може да се замъгли огледалния окачен таван Хънтър Дъглас. Първоначалният вид се възстановява след проветряване или забърсване.

Естетиката видимо се нарушава при изрязване заради тръби или бойлер.

Ламелни PVC окачени тавани

На пръв поглед те са аналогични с таваните Хънтър Дъглас, но има няколко съществени разлики. Монтажът на пластмасовите ламели е една идея по-лесен. Тук пак има носещи профили, подобно на всеки окачен таван, но самите ламели се щракват един към друг на принципа “мъжко-женско”. Тъй като материалът е поливинилхлорид, цената е значително по-евтина, за баня с размери 1.8 х 2.4 м. окаченият таван е между 200 и 300 лв.

Предимства

Почистване с директна струя вода.

Ниска цена

Поливинилхлорида е сред малкото полимери на пластмасата, които се рециклират.

Степен на влагоустойчивост – 100%, съгласно БДС EN 520:2004+А1:2009

Недостатъци

С времето цветът може да се промени, а материалът става чуплив.

Демонтажът е труден.

Материалът е горим и при монтаж на осветлени тела луни, от греенето им може да се деформира.

Мухлясва.

Окачен таван с гипсокартон

Когато в банята се използва гипсокартон, той задължително трябва да е водоустойчив – гипс с хидрофобни (водоотблъскващи) добавки и импрегниран картон. Закрепването на носещите профили, при окачения таван с гипсокартон, е важно да бъде направено професионално, за да не се появят в последствие пукнатини. Цената за окачен таван с гипсокартон, в баня с размери на тавана 1.8 х 2.4 м., е между 200 и 250 лв., в зависимост от класа на използваните материали.

Предимства

Таванът може да бъде на нива и/или с различни форми

Монтажът е сравнително лесен.

Няма излишна видима конструкция

Може да бъде поставено всякакъв вид осветление.

Степен на влагоустойчивост – 90 – 95%, съгласно БДС EN 520:2004+А1:2009

Недостатъци

Възможна поява на пукнатини, при некачествена изработка и/или материали.

При поява на мухъл или теч, трябва да се демонтира и изхвърли целият таван.

Прашен и цапащ монтаж

Лоша акустичност (кънтене).

Монтажът на осветлението се съобразява с мястото на носещите профили.

Растерен окачен таван

Този вид окачен таван се прави от минералфазерни плоскости. Материалите са натурални: перлит, минерална вада, глина и скорбяла. Те се поставят върху носеща конструкция и още една метална видима конструкция между самите пана. Последната може може да бъде в бяло цвят, хром (огледално) или хром мат, материалът е алуминий. Предвид характера на използваните естествени материали, растерният окачен таван не поддържа горене, има чудесни акустични качества и е дишащ (влагоустойвисотта му е между 90 и 100%). Цена за 1.8 х 2.4 лв. растерен окачен таван, е между 180 и 250 лв., в зависимост от избраните пана и конструкция

Предимства

Материалът е естествен и негорим

Не е нужно поставянето на допълнителна минерална вата за термоизолация, както е при останалите окачени тавани.

Лесна ревизия и демонтаж.

Степен на влагоустойсивост – от 90 до 100%, , съгласно БДС EN 520:2004+А1:2009

Недостатъци

Намалява височината на тавана, най-малко с 8 см.

При теч или задимяване се появяват петна и оцветявания.

Създават студен интериор по-близък до офис, отколкото до жилищен.

Опънат таван

Опънатият таван в банята представлява пластмасов или метален профил, монтиран към стените или тавана, по който се изпъва PVC текстил. В сравнение с окачените тавaни, опънатият таван намалява височината на помещението минимално – в на-добрия случай 18 мм. По този показател конкурент може да бъде само гипсокартонът, директно залепен за плочата.

Опънатият таван от PVC текстил предлага различни цветови възможности в комбинация с огледален (гланцов) или мат ефект. Характерно за опънатия таван е изключително дългият живот и гаранцията от 10 години. Той не променя цвета си с времето, не поддържа горене, не се рони и е водоустойчив. Цената на опънатия таван може значително да варира, но като ориентир за таван с размери 1.80 х 2.4 м. е между 250 – 300 лв. Като печатът оскъпява допълнително с приблизително 30 лв./кв.м. Трябва да се има предвид, че при две бани с една и съща квадратура и вид/цвят на материал, но различна геометрия, разликата в цената може да достигне от порядъка на 100 лв. Причината е в различното количество фира на текстила и дължината на използваните профили съобразно извивките и формите, които описва тавана.

Предимства

Изрязването на отвори за осветление или тръби не нарушава естетиката на тавана

Чист и бърз монтаж. Лесен демонтаж.

Не поддържа горене и не мухлясва.

Не променя цвета си и не провисва.

Степен на водоустойчивост – 100%. Издържа на наводнения, задържайки до 100 л/м². Насъбраната вода се излива през демонтиран отвор в текстила, след което последния се нагрява, опъва и монтира повторно като запазва първоначалния си вид.

Недостатъци

По-високата цена

Монтажът и демонтажът следва да се извършват от човек с опит.