Опънати тавани

ОПЪНАТ ТАВАН В КУХНЯТА

Мнозина погрешно смятат, че опънатият таван не е подходящ за кухнята. Споменават се притеснения, че поради високите температури и влажност покритието бързо ще загуби основните си характеристики и ще потъмнее, блясъкът ще се изгуби, самият опънат таван ще се изхлузи. Това обаче, съвсем не е основателно. Ние, от Bonita Effect, работим със съвременни материи, които са устойчиви на температури до 40ºС, 100% влажност и директни ултравиолетови лъчи. В тази статия ще покажем детайлите, на които трябва да се обърне внимание, при избора на опънат таван в кухнята – предимствата и недостатъците на използваните материи.

Подходящ ли е опънатият таван за кухнята?

Ако бъде поставен такъв въпрос, най-правилно е да се изтъкнат положителните страни и недостатъците на опънатия таван, монтиран в кухнята. Ето ги и тях:

  1. Естетика. Опънатият таван е наистина елегантно решение за кухнята, което наред с това е и доста практично. Всичко онова, което е нужно за нормалната работа в помещението, от гледна точка на инфраструктура – въздухопроводи, кабели, тръби, може да бъде скрито от опънатия таван.
  2. Безопасност и екологичност. Опънатият таван в кухнята е направен от напълно безопасен за здравето материал, който не отделя летливи вещества или токсини. Материята не поддържа горене и е сертифицирана като пожаробезопасна. Антистатичното покритие не позволява задържането на прах и микроорганизми, както и абсорбирането на миризми. Опънатият таван е напълно безопасен за здравето.
  3. Поддръжка. Монтирайки си опънат таван със сигурност ще забравите за него в следващите 10 години. Ако случайно, по невнимание, пропуснете да затворите блендера и съдържанието му се озове върху тавана, единственото от което се нуждаете е влажна кърпа.
  4. Водоустойчив. Когато става дума за влажността в кухнята, опънатия таван е незаменим. Издържа на 100% влажност и до 100 л. на кв.м.. В случай на наводнение на по-горен етаж ще си спестите щетите по обзавеждането, благодарение на събирането на всичката вода в центъра на опънатия таван.
  5. Безотпаден монтаж. За разлика от шпакловките, боите и гипсокартона, които след използването, оставят видима диря в дома ви – прах, петна и остатъчни материали, при опънатия таван си спестявате всичко това. Не е нужно да покривате шкафовете и електроуредите. Единственото, по което ще познаете, че са влизали майстори в къщата, е безупречно равния таван.

Разбира се, като всяко нещо и опънатият таван си има недостатъци, а дали и колко са значими те, всеки преценява индивидуално:

  1. Опасност от нараняване на опънатия таван при неправилна експлоатация, ремонт или разместване на мебелите. С други думи, не хвърляйте ножове към тавана си.
  2. Понижаване височината на стаята с няколко сантиметра, в зависимост от начина на закрепване и типа на осветяване на помещението. Ако ние извършваме монтажа, това разстояние може да бъде сведено до 2 см.
  3. След монтажа на някои марки опънати тавани може да се усеща специфична миризма, която постепенно изчезва. Но не и при нас – материите които ползваме нямат абсолютно никаква миризма.

Още за предимствата на опънати тавани Bonita може да прочетете тук (https://bonita.bg/tehnologiq/predimstva/).

Да разнищим мита за плесента и мухъла

Някои силно се притесняват, че опънатият таван може да задържа мухъл в кухнята. Няма никаква причина да се притеснявате, че таванът ще мухляса. От една страна защото има материи с антибактериално покритие, а от друга защото таванът, пък било той и опънат, е като всички други материали в кухнята. С други думи, ако шкафовете в кухнята ви мухлясват поради постоянни високи нива на влажност, то тогава може да проверите и тавана. В противен случай – не го мислете.

Какъв вид опънат таван е подходящ за кухнята

Заради своите добри характеристики, изброени по-горе, за кухнята е най-добре да се използва PVC опънат таван. Той се предлага в три основни подтипа – гланц, мат и сатен. Цветовата гама покрива широк диапазон от цветове. За малките кухни, препоръчителни са светлите тонове, а при по-големи пространства може да се използват и по наситени и дръзки цветове. PVC опънатият таван е подходящ за оформянето на различни нива. Този похват се използва от дизайнери, за да разграничат по-отчетливо различните зони в едно общо пространство. Например ако трапезарията и кухнята не са отделени със стена, те да бъдат разграничени. Използването на два цвята на опънатия таван подсилва търсения ефект.

Поливинилхлорида лесно се почиства, издържа на влага, но решава и още няколко казуса, що се отнася до кухнята:

* Задържайки водата при наводнения в центъра, PVC опънатия таван ще ви спести подмяна на електроуредите в случай на наводнение от горе.

* А ако от време на време ви се случва да забравите котлона включен, имайте предвид, че опънатия таван не поддържа горенето. В случай, че пламъците достигнат до него, той се разтапя и тлее, но не гори.

И ако загърбим всички тези апокалиптични сценарии, остава само да се наслаждавате на идеално равния и елегантен таван, който ще остане все така наситено цветен и добре изглеждащ, години наред.

Дизайнерски решение с опънати тавани

Всички сме слуги на красотата и под нейното изящество сме най-креативни. Дизайнът в кухнята не е за подценяване, за да има добри кулинарни резултати. Всеки обича гости, които се дивят не само на деликатесите, но и на интериорните решения. Ето няколко идеи и насоки в тази посока.

За малките кухни може да дадете приоритет на гланцовите повърхности – шкафове, маса и опънат таван. Отраженията върху тях ще провокират очите, подобно на равната водна повърхност на езерото, отразяващо върховете на боровете и планинските хребети.

Матовият опънат таван приляга на всеки традиционен интериор, наподобявайки идеално измазан и боядисан таван. Обикновено изборът на дизайнерите пада върху бялото или пастелните тонове, що се отнася до опънатия таван – мат. Сатенираните покрития са доста близки до матовите, но имат съвсем лек намек за отблясък. Те отразяват заобикалящата ги действителност, но контурът на отраженията не е така отчетлив, като при гланца. Създават една загадъчност и дълбочина.

Голямото разнообразие от възможности, което се предлага от опънатите тавани, понякога затруднява избора дори на професионалистите в сферата на дизайна. Ето защо те се възползват от възможностите на 3D визуализацията. В случай, че и вие се колебаете, попитайте нашите консултанти за възможността за изготвяне на компютърна визуализация на вашата идея за таван.