Опънати тавани

СТЪКЛЕН ЕФЕКТ ВЪРХУ ТАВАНА И ПОДА

Стъклото е материалът, който съчетава в себе си напълно противоположни характеристики. То може да е нежно и крехко, но и студено, и респектиращо. Познато още от древността, днес стъклото широко навлиза в интериoра. Заради своето ненатрапчиво присъствие и финес, стъклото съвпада с концепцията на скандинавската стилистика и минимализма, но също намира място и в стиловете поп арт, арт деко и класик.

Стъклото в модерният интериор

Ако в миналото стъклото се свързваше с полилеи, огледала и прозорци, днес то властва на пода, стените и тавана. Тук не става дума за стъклото такова каквото е било в древността – нагорещен кварцов пясък. Съвременните технологии позволяват стъклените повърхности да станат по-безопасни и по-достъпни, с неограничени възможности за влагане на цветове и изображения. Така то навлиза от фасадите на обществените и жилищни сгради, дълбоко в тяхното сърце – офиса и конферентната зала, дневната и трапезарията. Епоксидни смоли, полиакрилни плоскости, PVC текстил с огледално покритие – добре дошли в съвременния свят на стъклото.

Елементи със стъклен блясък и огледалност

Съвременните пространства са мултифункционални, независимо дали говорим за офиси, апартаменти, зали. Това до голяма степен определя и решенията в интериора, ако пространството е голямо то бива сепарирано не само чрез мебелите, а и чрез различни нива и осветление в тавана, комбинация от настилки на пода, преливащи се цветове по тавана в синхрон с пода, стъклени полустени и др. Почти универсално решение са огледалните повърхности, които едновременно увеличават оптично размерите на помещението и внасят елегантност и стил. Ето и няколко практични, интериорни елемента, имитиращи стъклена повърхност:

Светеща стена или полустена. Използвайки гипсокартон и стенно пано, между които се поставя LED осветление, се създава вътрешен прозорец, който прегражда пространството или само го го разделя без напълно да го прегражда. Меката и наподобяваща на дневна светлина дава простор, както прозореца към верандата. Чудесен вариант е и поставянето на изображение, което може да е 2 или 3D. Флорални мотиви, клони на дървета и дори цели пейзажи под формата на светещо стенно пано, извеждат интериора на съвсем друго ниво.

Стъклен под в различни цветови зони. Когато кухнята и всекидневната съжителстват заедно, най-добрия вариант е гладка и равна настилка, която да обслужва изискванията на двете различни пространства. Интериорът е хубаво да е цялостно решен с общи елементи, но и с отличителни елементи за всяка специфична зона. Епоксидните саморазливни покрития позволяват това да стане, като допълнително тяхно удобство е, че могат да бъдат положени директно върху старата настилка – без излишно къртене, прахоляк, шум и разход на средства.

Светещ опънат таван. Един от най-добрите начини да имате „стъклен“ таван, е като го осветите. С възможностите на опънатите тавани в комбинация със светодиодно осветление поставено между плочата и текстила, целият таван се превръща в отворен прозорец, през който се прокрадва светлина и простор. Кулминацията на този вариант е да включите и 3D печат, например с облаци или нощно небе, върху опънатия таван.

Огледалност на елементите. Един от най-дръзките ходове в интериора е повторението. Дублирайте цвета на пода с този на стените, огледален опънат таван и огледален под, светлината по стените и по тавана. Бъдете дръзки и дублирайте!

Комбинирането на цветовете е една много красива, но и сложна наука. Ако сте любител може да ползвате някои от on-line инструментите, с които задавате водещия цвят и автоматично се калкулират няколко предложения за цветови съчетания. Доста успешен такъв инструмент за цветово съчетаване е този на Sessions. Имайте предвид, че винаги съществува реалният риск цветовете на компютърния монитор да не съвпаднат с тези в каталозите на производителите. Освен това, кой от тези цветове къде да бъде положен – около прозореца или върху пода, мебелите или тавана? Дублирането на цвета спестява доста работа и ако изберете един водещ цвят, то той може да бъде положен и върху стените и върху тавана (опънатите тавани имат богати цветови възможности). Помислете и за впечатлението, което създават пространствата, решени в един основен и силен цвят?

Няколко лъскави идеи за таван

Жълтият лъскав таван максимално наподобява стъклен прозорец, през който се процежда меката дневна светлина. Ето защо именно лимоново жълтия цвят е много подходящ за гланцов таван – добавя светлина и простор в помещението. Не случайно в прединдустриалната епоха, когато електричеството още не е било задължително удобство за всеки дом, таваните често пъти са боядисвани точно в жълто.

Ако искате таванът да изглежда като стъклен или направо огледален, защото помещението не е голямо, то помислете в още една посока – цветът. Бялото е класика, но дали създава достатъчно силен акцент в комбинация с гланца на таван? Нека първият поглед отиде в тавана и след това да обходи цялата стая в детайли. Ярките и наситени цветове имат способността да привличат и акцентират, като по-този начин на заден план остават недостатъците на помещението – малко, с нисък таван, без голям прозорец с дневна светлина. Това са все случаи, в които стратегията за гланцов опънат таван ще сработи най-добре. Ето и един пример в тъмнозелено от дизайнера Tom Filicia.

За да включите в интериора на пространството елегантността на стъклото може да използвате както опънати тавани гланц, така и бои с финален лаков слой. Трябва да се обърне внимание, че повърхността върху която се нанася боята трябва да е съвършено равна, за да не се деформира стъкления ефект в криво огледало. Съобразете количеството и вида на светлината, която е много взискателна към всеки блясък, особено на тавана. Тя има способността да показва несъвършенствата в повърхността, ако разбира се има такива. За да избегнете риска от неравности може да монтирате гипсокартон, който да бъде боядисан с гланцова боя или да се спрете на по-бързия и чист вариант – опънат таван. И двете опции гарантират перфектна гладкост и идеален гланцов таван. Предимство на опънатия таван, е че спестява главоболия при наводнения, а монтажът е чист и бърз.

Виж още подробности за опънатите тавани.