Опънати тавани

ВДЪХНОВЕНА 2019-ТА – С НАЙ-ДОБРИТЕ ИДЕИ И ТЕНДЕНЦИИ В ИНТЕРИОРА

Новата година започна, а с това и новите идеи и решения за тавани, подове, стени и всичко заключено между тях. Ето топ селекцията на Бонита с актуални предложения за 2019-та, които ще подобрят обстановката, в която сте всеки ден – в офиса, у дома или на вилата.

Интериорът, най-кратко казано, е съвкупността от материи, цветове и форми. И ако трябва да определим с няколко думи каква ще е 2019-та, в този артистичен сектор от строителството тя ще е – иновативност в хармония с природата.

Не е изненадващо, че всяка следваща година ни посреща с новости, свързани с материите и покритията в строителството и формите, и комбинациите във вътрешния дизайн. Понякога новостите са радикални, а понякога те са ненатрапчиви, но с тежест. През изминалите години се налагаше еко вълната, в която много производители на покрития привнасяха натурални материали. Например италианският доайен в подовите покрития Pava Resine предложи епоксидни настилки с BIO цикъл на родния ни пазар . А регулярното пребоядисване на тавани и стени, се замени с лесно почистващи се покрития, като опънати тавани и стенни пана. Новото и характерното за 2019-та ще е тенденцията за рециклиране и рециклируемост на продуктите. Все повече хора са отговорни за това, което се случва с природата и това, което оставяме след себе си като боклук. Тази тенденция е най-осезаема засега в обзавеждането. Ние в Бонита поставихме нейното начало на родна земя с напълно рециклируемите материали, използвани за нашите опънати тавани. За сега сме и е единствената марка с български патент, в сектора на опънатите тавани, стенните пана и 3D обемните форми. Нека си пожелаем през следващите години повече силни и качествени родни брандове. А ето и какво ще виждаме в обзавеждането и интериора през тази година.

Материалите и покритията на 2019-та

Удобството и луксът никога няма да се демоде. През 2019-та мекотата и комфортът ще са издигнати на пиедестал и ще властват в интериора и обзавеждането. Дивани, фотьойли, табуретки – всички те ще са големи, меки и обгръщащи тялото в кадифени и овални форми. За да се подсили аристократичноста на интериора ще наблюдаваме комбинации с мраморни и стъклени елементи, както и такива от месинг, мед, сребро и злато.

Естествените материали, ще съжителстват редом с безвредни техни аналози. Така например стъклото ще е актуално за офиси и уикенд жилища. А негов чудесен заместител у дома, поне що се отнася до тавани и стени, ще бъде опънатият таван транслуцид с вградено топло осветление – за максимум натурален и безопасен интериор.

Стиловете и голямото завръщане

Бохо стилът отново се завръща, въпреки че кой може да твърди, че някога той си е отивал напълно. Причудливостта на бохо, се крие в разнообразието от материи и цветове, които успяват хармонично да съществуват в едно пространство. Комбинирайте дръзко, но все пак премерено различни палитри, форми и покрития. И в никакъв случай не си мислете, че става дума само за мебелите. Съчетайте цветния диван с контрастен цвят опънат таван от гамата на Bonita . В случай, че се гордеете с килима на пода и имате колебания за тавана, изберете гланц в бяло, който да отразява шарения под. С бохо ще може да съчетаете всичко актуално за 2019-та – меки и овални форми, метал, стъкло и цвят.

Но нека да не изтърваме големият, завръщаш се през тази година хит – мозайката. Тя е елегантен елемент от интериора както на големи офис-сгради и фоайета на хотели, така и в малки, колоритни, семейни жилища. Актуална навсякъде и уникална всеки път със своите малки частици от гранит, мрамор, кварц и стъкло. Впечатляваща и в своя модерен вариант – саморазливни подове с различни цветове и вложки.

Таваните през 2019-та

И все пак да си дойдем на думата – таваните през новата година. Ето тук се показва нещо наистина интересно. Ако през изминалите години принтовете върху опънатите тавани преживяха бум – предимно с пейзажни изображения, като облаци, дървета, небе, птици, звезди и т.н., то през 2019-та се завръща духът от 20-те години на миналия век. По-свежите принтове с цветни, безкрайно повтарящи се орнаменти ще са истинският хит в опънатите тавани и то не само през следващите 12 месеца.

Релефните (формовани) тавани са на крачка след опънатите – заради по-трудоемкия и времеотнемащ монтаж и естествения характер на материалите – дърво, щампован метал и т.н. Достъпният и рециклируем вариант за дома, офиса и вилата ще са опънатите тавани с принт или обемните такива, които ще са с леко намигване и прокрадващо се чувство за динамика и свежест.

Струва си сериозно да се помисли за оформлението на тавана, който е най-видимата и просторна част от едно помещение. Добре подбраният и направен опънат таван по-лесно може да направи стаята по-голяма, ярка и запомняща се, отколкото би го направила една стена с акцент или белият таван.

Геометричните и етно десени

Ако геометричните и повтарящи се етно шарки по тавана са неприложими за вашия случай, използвайте ги за централното кресло в стаята или друг ключов елемент. По този начин с нещо лесно за преместване и променящо се, ще предадете стил и хармоничност в помещението. В случай, че искате да сте винаги в крак с тенденциите, изберете геометричните форми. Те със своята хармоничност и логика са приятни за окото и неподлежащи на капризите на времето. Етно мотивите и шарките са за пространства, които трябва да вдъхновяват и грабват със своята ексцентричност. Етно модата периодично излиза на сцената, като това се случва почти на всеки 10 – 15 години. Малко по-придирчив дизайн, но пък оставящ ярка диря в съзнанието на всеки докоснал се до него.

През тази година ще виждаме повтарящите се, симетрични и цветни мотиви в креативните зони в офиси и co-working пространства, учебни зали и фоайета на големи брандове. В дома елементи от тях ще има по кухненските плочки, опънатия таван в хола, кабинета, детската стаята и/или банята. Изберете едно помещение и разкрийте в него своето виждане за интериор с отправна точка тенденциите на 2019-та.

Нека тази година бъде креативна и изпълнена с дръзки и постигнати цели.