interior

Отговорът на въпроса „защо е важен тавана“ ще е напълно различен, ако попитате електротехник, архитект или домакиня. Според едни е просто нужен за да защити помещението от капризите на времето, което безспорно е така, но надали е само това. Според други е най-безценното нещо в помещението докато умувате или скучаете – гледането в тавана се радва на голяма популярност от най-крехка ученическа възраст. Но ако говорим за вашия дом или офис, тогава тавана си е неразделна част от цялостното усещане, което искате да дава помещението. Ето няколко насоки за това как да изберете правилния вариант – висящ таван, с релефна шпакловка или с изображение.

Как влияе тавана на пространството

visiast-tavan

Много често размера на тавана се възприема на база това което е под него, но и самият таван може да повлияе за това как ще бъде възприето пространството под него. Ето например високият таван даван простор, а малките помещения прави по-кокетни. Силата на таваните е най-видна когато сравним просторната срада на някоя компания, която иска да впечатли своите клиенти с мащаб и възможности (с високи и просторни офис пространства) и лекарския кабинет, който трябва да създаде усещане на сигурност и спокойствие (занижавайки нивото на тавана).

На кратко: Ако искате простор изберете висок таван или висящ светещ таван . Ако искате сигурност и уют, снижете нивото на тавана използвайте по пастелни тонове.

Тавана и здравето

tavan-visiast

Има не малко изследвания, че високият таван спомага за по-добрата циркулация на въздуха. Комбинацията пък от големи прозорци и светъл цвят на висящия или боядисан таван прави помещението по-слънчево и изпълнено със светлина, което е изключително важно както за учене, така и при работа, а дори и за отдих. Светещите висящи тавани дават възможност за денонощно усещане за дневна светлина. При правилният избор на цвят на опънатия таван и цветна температура на LED осветлението наистина може да си помислите, че на вън в момента е ден. Ако изберете жълт или оранжев висящ таван, може да подобрите концентрацията и да привнесете допълнително енергия и оптимизъм. Ако искате хората в помещението да са активни, усмихнати и дружелюбни използвайте един от тези слънчеви цвята за тавана било то боядисан, висящ или с мазилка.

visiast

Не само цветът на тавана е определящ за комфорта в помещението. Важен елемент, за спокойната и подходяща за отдих или работа среда, е акустиката. Добрата акустика в помещението е в най-пряка зависимост от материала, от който е изработен тавана. Може би най-лошият вариант е боядисания и идеално гладък таван от гипсокартон. Очаква ви кънтене, кънтене и пак кънтене. За добра акустика изберете или акустичен материал за висящ таван тип – опънат или порести плоскости – в случай, че сте избрали тавана да е боядисан. Ако пък си мислите, че не може да избягате от гипсокартона помислете дали пък не е възможно да сложите опънат таван. Дори и да не е с акустична материя, може да се използва вата или дунапрен, под които да бъде опънат висящия таван в избрания подходящ цвят или с изображение.

На кратко: Ако шумната и кънтяща среда ви дразни, изберете акустичен висящ таван. Повишете концентрацията и активността с оранжев или жълт цвят на тавана, внесете спокойствие със зелени и сини тонове. Актуалната тенденция за 2018 е в наситените и ярки цветове.

Висящ таван, само боя или таван с изображение

vistavan
Висящия таван с изображение е добра опорна точна за размишления, отпускане и креативност. Изберете изображение на гора с проблясъци на слънце или небе с пухкави облаци, ако търсите уединение в мислите си, спокойствие и творчески порив – в случай, че подобно на импресионистите намирате вдъхновение в природата.

За фоайета, антрета и чакални изберете висящ таван с принт на класическа творба – ангелчетата на Рафаело от „Сикстинската мадона“ ще накарат всеки да се загледа и неусетно да забрави за стрелките на часовника. Абстрактното изкуство е друга алтернатива, подходящо е и за висящи тавани в спални и във всекидневни. Със своето хипнотизиращо действие в края на работния ден ще получите порция релаксация, подобно на тонизираща спа процедура – излягайки се удобно у дома, загледани в необятността на изображението. А ако се застоявате по-дълго в офиса, абстрактните щтрихи върху тавана, могат чудесно да се съчетаят с бизнес интериора и да ви дават глътка отмора през дългия работен ден.

visiastavan

Ако ще използвате валяка, изберете качествена боя с ниско съдържание на вредни емисии, за да получите наистина здравословна среда – по време и веднага след боядисването. Що се отнася до цветовете, преценете дали искате да сте актуални – и ако е така изберете ултравиолетово или наситено лилаво, сиво-зелено (sage) или синьо с нюанси на зелено (oceanside). Ако предпочитате да се се придържате към класиката имайте предвид, че преди да започне господството на бялото, таваните в западна Европа са били преобладаващо жълти. Помислете и за мляко с какао, бледо синьо или охра.

И за финал, всички привърженици на светлината нека наострят уши – светещ висящ таван. Подобно на висящите градини на Семирамида, светещият висящ таван дава живот, простор и стил. Ако искате да респектирате – използвайте светещ висящ таван. Ако искате повече простор – изберете светещ висящ таван. Ако обичате лукса през нощта – светещ висящ таван. Когато даден похват стои актуално и в дома и в офиса, и в минималистичен и по-бохемски интериор, то значи е наистина добър. Светещият висящ таван може да оправи или поне значително да подобри всеки несполучлив иинтериорен проект. Когато ви се струва, че нещо в помещението не е точно както трябва да бъде, изберете светещ висящ таван или в краен случай опънат таван – гланц.

За финалният избор на това какъв таван да изберем, от значение е самата технология и цената. По тези два немаловажни пункта, може да се информирате тук .

На кратко: Висящ таван с принт на картина от природата, класическа творба или абстрактно изкуство, е подходящ за антрета и фоайета, домове и офиси, давайки дълбочина на интериора и поле за релаксация и креативност. За повече светлина и разкош изберете таван в жълто, светещ таван или опънат таван гланц.

През 2018 г. се поставя началото на една нова и трайна тенденция при цветове, не зависимо дали иде реч за тавани – боядисани, измазани, опънати, висящи и светещи, или за мебели, стени и подове – наситените тонове и ярките цветове ще определят тенденциите и в следващите няколко години.

И за финал ето няколко въпроса, чиито отговори ще ви помогнат да изберете тавана за вас:

1. Какъв е типа на помещението – за работа, за игри и забавления, за почивка, за творчество или пък за учене?

2. От какви хора ще се ползва – ведри и здрави, болнави и негативни, пасивни и лежерни, свръх стимулирани и хиперактивни?

3. През коя част от денонощието приоритетно ще се ползва помещението?

4. С какво изложение е – колко време има активно слънцегреене?

5. Какъв е бюджета, в който трябва да се вместите?

6. С колко време разполагате за промяната на тавана?

Как да изберем правилния таван – боядисан, с принт, висящ таван или пък светещ?
Вашата оценка