interior

Отговорът на въпроса „защо е важен таванът“ ще е напълно различен, ако попитате електротехник, архитект или домакиня. Според едни е просто нужен, за да защити помещението от капризите на времето, което безспорно е така, но надали е само това. Според други е най-безценното нещо в помещението, докато умувате или скучаете – гледането в тавана се радва на голяма популярност от най-крехка ученическа възраст. Но ако говорим за вашия дом или офис, тогава таванът е неразделна част от цялостното усещане, което искате да дава помещението. Ето няколко насоки за това, как да изберете правилния вариант.

Как влияе таванът на пространството

visiast-tavan

Много често размера на тавана се възприема на база това, което е под него, но и самият таван може да повлияе за това, как ще бъде възприето пространството под него. Ето например високият таван дава простор, а малките помещения прави по-кокетни. Силата на таваните е най-видна когато сравним сградата на някоя компания, която иска да впечатли своите клиенти с мащаб и възможности с високи и просторни офис пространства, и лекарски кабинет, който трябва да създаде усещане на сигурност и спокойствие със заниженото нивото на тавана си.

Накратко: Ако искате простор, изберете висок таван или опънат светещ таван . Ако искате сигурност и уют, снижете нивото на тавана и използвайте по-пастелни тонове.

Тавана и здравето

tavan-visiast

Има немалко изследвания, че високият таван спомага за по-добрата циркулация на въздуха. Комбинацията пък от големи прозорци и светъл цвят на опънатия таван прави помещението по-слънчево и изпълнено със светлина, което е изключително важно както за учене, така и при работа, а дори и за отдих. Светещите опънати тавани дават възможност за денонощно усещане за дневна светлина. При правилния избор на цвят на опънатия таван и цветна температура на LED осветлението, наистина може да си помислите, че на вън в момента е ден. Ако изберете жълт или оранжев опънат таван, може да подобрите концентрацията и да привнесете допълнително енергия и оптимизъм. Ако искате хората в помещението да са активни, усмихнати и дружелюбни, използвайте един от тези слънчеви цветове за тавана.

visiast

Опънатият таван с изображение е добра опорна точна за размишления, отпускане и креативност. Изберете изображение на гора с проблясъци на слънце или небе с пухкави облаци, ако търсите уединение в мислите си, спокойствие и творчески порив – в случай, че подобно на импресионистите намирате вдъхновение в природата.

vistavan

За фоайета, антрета и чакални изберете опънат таван с принт на класическа творба – ангелчетата на Рафаело от „Сикстинската мадона“ ще накарат всеки да се загледа и неусетно да забрави за стрелките на часовника. Абстрактното изкуство е друга алтернатива, подходяща за опънати тавани в спални и във всекидневни. Със своето хипнотизиращо въздействие то ще ви даде порция релаксация в края на работния ден, подобно на тонизираща спа процедура – излягайки се удобно у дома, загледани в необятността на изображението. А ако се застоявате по-дълго в офиса, абстрактните щрихи върху тавана, могат чудесно да се съчетаят с бизнес интериора и да ви дават глътка отмора през дългия работен ден.

visiastavan

Що се отнася до цветовете, преценете дали искате да сте актуални и ако е така изберете ултравиолетово или наситено лилаво, сивозелено (sage) или синьо с нюанси на зелено (oceanside). Ако предпочитате да се придържате към класиката, имайте предвид че преди да започне господството на бялото, таваните в западна Европа са били преобладаващо жълти. Помислете и за мляко с какао, бледосиньо или охра.

А сега, всички привърженици на светлината нека наострят уши – светещ опънат таван. Подобно на висящите градини на Семирамида, светещият таван дава живот, простор и стил. Ако искате да респектирате, ако искате повече простор, ако обичате лукса през нощта – изберете светещ опънат таван. Когато даден похват стои актуално и в дома, и в офиса, и в минималистичен и по-бохемски интериор, то значи е наистина добър. Светещият опънат таван може да оправи или поне значително да подобри всеки несполучлив интериорен проект. Когато ви се струва, че нещо в помещението не е точно, както трябва да бъде, изберете светещ таван или в краен случай опънат таван с гланц.

За финалния избор на това какъв таван да изберем, от значение е самата технология и цената. По тези два немаловажни пункта, може да се информирате тук .

Накратко: Опънатият таван с принт на картина от природата, класическа творба или абстрактно изкуство е подходящ за антрета и фоайета, домове и офиси, давайки дълбочина на интериора и поле за релаксация и креативност. За повече светлина и разкош изберете таван в жълто, светещ таван или опънат таван с гланц.

През 2018 г. се поставя началото на една нова и трайна тенденция на наситени тонове и ярки цветове, независимо дали става въпрос за тавани – боядисани, измазани, окачени, опънати и светещи, или за мебели, стени и подове, която ще бъде определяща и в следващите няколко години.

И за финал, ето няколко въпроса, чиито отговори ще ви помогнат да изберете тавана за вас:

  1. Какъв е типът на помещението – за работа, за игри и забавления, за почивка, за творчество или пък за учене?
  2. От какви хора ще се ползва – ведри и здрави, болнави и негативни, пасивни и лежерни, свръх стимулирани и хиперактивни?
  3. През коя част от денонощието приоритетно ще се ползва помещението?
  4. С какво изложение е – колко време има активно слънцегреене?
  5. Какъв е бюджетът, в който трябва да се вместите?
  6. С колко време разполагате за промяната на тавана?
Как да изберем правилния опънат таван – едноцветен с гланц или мат, с принт или пък светещ?
Вашата оценка